Dennis Hemmabiosidor

Köptips
bra prylar

Länkar
hemmabio på webben

Min hemmabio
mitt eget recept

Ordlista
svåra uttryck på vanlig svengelska

ShowCenter
min mediaspelare

Storlek
hur stor är din TV egentligen?

Topplista
mina musik och film-favoriter

Vad är hemmabio
sex steg till ett bättre liv

Ändrad: 2010-12-01
© Dennis Lundberg

Valid XHTML 1.0!

Valid CSS!

Hemmabio

1 december 2010

Det har skett några uppdateringar av min hemmabio under året i form av en mediaspelare från Western Digital, en satellitmottagare från Sagem och en receiver från Onkyo. I och med att jag nu kan ansluta de flesta apparaterna med bara en HDMI-kabel till reveivern så har kabelhärvan minskat rejält.

13 juli 2008

Det blev till slut en Playstation 3 för att kunna njuta av spel och film i högupplöst format.

17 mars 2007

Nu har DVD-spelaren fått en riktig koppling till plasma-TV:n i form av en HDMI-kabel från Supra. I övrigt har jag införskaffat en liten media-server, en Synology DS-106e, som fungerar ypperligt. Snart ligger hela CD-samlingen där i mp3-format.

26 november 2006

En liten uppdatering om vad som hänt sen sist. En DVD-spelare, en Denon DVD-1920, med HDMI-utgång har införskaffats och nu senast slog jag äntligen till och köpte mig en 42-tums HD-ready plasma-TV från Panasonic..

10 oktober 2005

Det har inte hänt så mycket i hemmabion på ett tag. I somras skaffade jag i alla fall ett PlayStation 2 åt sonen, fast jag är också där och spelar lite basket ibland. Efter det blev det en mediaspelare, en Pinnacle Showcenter 200, för att kunna spela upp musik, film och foton som finns i datorn. Mer info om den hittar du på min ShowCenter-sida.

27 november 2003

Äntligen har jag tagit steget in i den digitala TV-världen. Det blev till slut en Force PVR-Master 1199S, en satellitmottagare med inbyggd hårddisk. Det är väldigt smidigt att kunna pausa TV-sändningar för att svara i telefon eller gå och hämta fika. Att man sen får digital ljudutgång och tillgång till anamorfa sändningar gör inte saken sämre. Mottagare beställdes på nätet från Antenn och Satellit Scandinavia. När mottagaren först kom hem så var den transportskadad. Säljaren kontaktades och de skickade omedelbart en förbetald adresslapp till mig, så att jag utan kostnad kunde skicka tillbaka den. Efter en vecka kom det en ny med posten. Det är bra service det!

Jag har införskaffat mig en riktig komponentvideo-kabel till projektorn. Valet föll på en Supra AV-3 RCA-RCA kabel. Även subben har fått sig en riktigt signalkabel i form av en Supra EFF-ISL. Allt inhandlat i måttbeställd längd hos Klintons i Eskilstuna.

26 augusti 2003

Då har högtalarbytet slutförts. Ny center är en Audiovector AV3C Signature och bak sitter numera ett par Audiovector C-X.

27 april 2003

Efter att ha gått och funderat och provlyssnat nya högtalare under en längre tid har jag nu äntligen slagit till. Jag har fastnat för danska Audiovector och hade egentligen tänkt mig ett par M3 Super som frontar, när jag blev erbjuden ett par begagnade Audiovector M3 Signature för ett pris som inte gick att motstå. Härnäst skall övriga högtalare också bytas ut.

Även möblemanget har fått sig ett välbehövligt tillskott i form av tre stycken skinn-fåtöljer. Det är snurrfotöljer med justerbar lutning av ryggstödet och fotpallar. Efter en rundtur bland de lokala möbelhandlarna kunde jag slå fast att de som jag satt bäst i även var de som var billigast. Det blev IKEA som fick äran att leverera dem.

5 januari 2003

Sidorna har gjorts om så att de uppfyller standarden XHTML 1.0 Strict. Dessutom har jag uppdaterat alla länkar.

11 april 2002

Dags att skriva lite igen. Jag har äntligen tagit steget och skaffat mig en riktig bild - en Séleco trerörs-projektor. Det tog ett antal veckors funderande, mätande och planerande innan jag fick upp den i taket. Nu lyser den strålande bilder på en 170 cm bred ScreenMaster-duk av rullgardinstyp. Det blev något större än den "lilla" widescreen TV:n...

Jag lyckades komma över en ny Panasonic Super-VHS video för under 3000 kronor och kunde helt enkelt inte motstå frestelsen. Den dubblerar även som TV-mottagare kopplad till projektorn. Både DVD:n och videon är kopplade genom förstärkaren med S-videokabel av enklare slag idag. Planer finns väl på att köra DVD:n direkt till projektorn via komponent-utgångarna istället, men det får bli ett senare projekt.

31 augusti 2001

Nu har det hänt något! Jag har flyttat till ett annat hus och därmed försvann det distribuerade ljudsystemet all världens väg. Därför har jag kompenserat lite med att uppgradera hemmabio-anläggningen en hel del. Det har blivit ny receiver, DVD-spelare, kablar och subwoofer. Läs mer om min hemmabio. Flytten gjorde också att den analoga satellitmottagaren blev ersatt med kabel-TV. Det ledde till att det inte längre är stereo på TV3 och Kanal5 :-( Fast å andra sidan är det lättare att zappa mellan kanalerna nu :-)

Jag har även passat på att anpassa dessa sidor till tidens gång, vilket lett till att alla sidor numera har ändelsen shtml istället för htm. Om du har något bokmärke som inte fungerar så kan det bero på det, fast jag tror att servern skall klara av att hjälpa dig rätt i alla fall.

23 januari 2001

Tiden går fort ibland. Det har varit minst sagt skralt med uppdateringar på dessa sidor under en, alltför, lång tid. Nu har jag dock gått igenom dem alla, fixat trasiga länkar och uppdaterat informationen i allmänhet. Det som hänt sen sist är att huset blivit klart, inklusive ljud i hela huset. Det innebar en hel del jobb med dragning av kabelrör och högtalarkabel, hålsågning i tak, ihopkoppling av elektronik och slutligen programmering av fjärrkontroller. Dels den i väggen i köket och dels...

...världens bästa fjärrkontroll - en Philips Pronto. Om du inte tror mig skall du kolla in webbplatsen RemoteCentral. Jajamensan, det är en webbplats helt vikt åt, hmm, fjärrkontroller. Innan du avfärdar detta som en synnerligen avvikande mental störning, så måste du uppleva en sån här fjärrkontroll. Hur många fjärrkontroller har du på bordet framför/i/under TV-soffan? Tre, fyra, fem eller... Det börjar bli så många apparater så att man tappar räkningen. Jag återkommer med mer info och lite bilder.

30 augusti 1999

Jag har gjort en ny sektion som heter köptips. Där hittar du tips på bra produkter som jag antingen testat själv eller som fått bra kritik i fackpressen.

3 juli 1999

Min kompis Kent har nu fått upp en webbplats för sitt företag Aros Hembio. Där kan man köpa DVD-filmer till mycket bra pris.

24 maj 1999

Ja, så var den då äntligen på plats. Efter ett helt år av funderingar så har jag nu införskaffat en widescreen TV. Valet föll på Panasonics senaste modell TX-W32PF10 med plant bildrör. Detta är dock en sanning med modifikation eftersom bildröret inte är helt plant. Det är plant på utsidan, men inte på insidan om ni förstår vad jag menar. Panasonic har helt enkelt satt fast en väldigt tjock glasskiva framtill. Denna glasskiva bidrar förstås till TV:ns icke oansenliga vikt på cirka 60 kg. Den är inget enmansjobb vill jag lova.

Bilden är mycket bra, men man kan se en del taggiga kanter ibland. Sedan är det ju det här med "automatisk" justering av bildstorleken. Jag har inte riktigt kommit underfund med hur det fungerar ännu. Tänk vad skönt det skall bli när alla sändningar är i 16:9-format. Senaste ryktet jag hört är att Sveriges Television funderar på att gå över till att sända i 16:9-format!

Vi har en erbarmligt dålig bild på TV2 trots att vi inte bor många kilometer från masten i Lillhärad. Det beror på en liten kulle som på ett effektivt sätt blockerar sikten för vår vanliga antenn. Därför har jag haft hem en mottagare för de digitala marksändningarna, som nu äntligen kommit igång. Den fungerade dock inget vidare, vilket beror på att mottagningsförhållandena är så dåliga. Vi skall försöka igen med en "professionell" antennförstärkare. Jag återkommer med rapport när detta är gjort.

23 mars 1999

Oj, har det gått så lång tid sedan jag skrev något senast. Jag har varit lite upptagen. Jag har nämligen byggt ett nytt hus. Hela september och oktober hade jag semester och var med och byggde. Det blev många meter kabelrör vill jag lova. Därefter har jag arbetat på mitt vanlig jobb på dagarna och på huset på kvällarna, förutom i januari när jag tillbringade all tid på jobbet.

Vad finns det då för något skoj i detta hus? Till att börja med så finns det ett eget biorum, helt separat från det vanliga vardagsrummet. Vidare så har jag förberett hela huset för ett distribuerat ljudsystem. Allt är ännu inte inkopplat, men takhögtalare är monterade i tre rum. Varje rum har en egen volymkontroll infälld i väggen. Det infraröda nätverket är också på plats. Infälld i väggen i köket sitter en knappsats som är kopplad till IR-nätverket. Från denna kan man styra hela anläggningen som finns placerad i biorummet.

Jag kommer att återkomma med fler detaljer lite senare. Under tiden får ni hålla tillgodo med en uppdaterad ordlista.

23 augusti 1998

Först igår kväll hade jag tid att koppla in min nya DVD-spelare. Efter en hel del kopplande så är den nu igång. Till min stora glädje klarar min Nokia TV av RGB-signal in i scart-kontakten. Det gör att jag kan få den bästa bild som finns att tillgå för konsumenter. Skillnaden mellan RGB-signalen och den vanliga kompositsignalen är klart märkbar med blotta ögat. Det är några fler sladdar än scarten att koppla in.

Eftersom spelaren har en inbyggd Dolby Digital- och MPEG 5.1-dekoder i sig går det åt åtta signalkablar mellan spelaren och receivern. Sex stycken från 5.1 dekodern samt två för vanlig stereo. De två för vanlig stereo behövs faktiskt i mitt fall. Normalt så släpper spelaren igenom två-kanaligt, och även Dolby Pro-Logic kodat, ljud via 5.1-utgången. Men jag har min subwoofer inkopplad i receivern så den får ingen signal vid två-kanaligt ljud eftersom 5.1-ingången bara får höger och vänster kanal... För att kunna utnyttja subwoofern vid två-kanaligt ljud, t ex när man lyssnar på en vanlig CD, så kör jag då ljudet från stereo-utgången på spelaren till stereo-ingången på receivern.

Den första filmen som jag såg var Jerry Maguire i widescreen-format med MPEG 5.1 ljud. Det är inte direkt någon ljud-film, men det fanns en del trevliga effekter i de delade bak-kanalerna.

21 augusti 1998

Så kom den då äntligen - min efterlängtade DVD-spelare. Det blev en Panasonic DVD A-350 modifierad så att den kan spela filmer från alla regioner. Jag återkommer med mina intryck lite senare.

13 augusti 1998

Jaha, nya tider - nya sidor. Jag har äntligen fått ändan ur vagnen och gjort om dessa sidor från grunden. Den nya looken baserar sig på Cascading StyleSheets och ser därför trevligast ut med Netscape 4 eller Internet Explorer 4. Självklart kan man se sidorna med vilken webbläsare som helst.